pátek 2. března 2018

Moje ovesná

Ohledně ovesných kaší je mnoho negativ, že vám dodají rychlou energii, která nevydrží apod. Já osobně se vždy ovesnou kaší "natucnu" pomalu až do oběda. Také ji nejím denně, většinou pouze o víkendu nebo když mám dovolenou. Ono není se čemu divit, já když vidím na intagramu ty nazdobené ovesné kaše, které nejdou pod vrstvou pochutin na vrchu ani vidět, tak se ani nedivím, že jsou vlastně tak energeticky náročné. Protože na nich vidíte třeba půl čokolády Milky, tak to bude ještě větší bomba.
 
Stále mi na instagramu nebo i facebooku chodí dotazy, jak si dělám ovesnou kaši. Připravuji si svoji směs na kaši, protože se mi osvědčila nejvíce. I když z mnoha stránek na mě vyskakují reklamy na nejrůznější ovesné, proteinové kaše apod. Tak nejvíce mi stejně chutná moje směs. Ve většině případů mají prodávané směsi hlavně líbivý obal a dobře propracovaný marketing. A samozřejmě vysokou cenu. Já si základní směs připravuji ze tří surovin VLOČKY, OŘÍŠKY, KOKOS a další surovin přidávám až když kaši vařím, dle chuti a dle toho, co zrovna máme doma. Ač se to možná nezdá základem jsou kvalitní vločky. Já kupuji nejčastěji EMCO buď modré nebo červené. U nás jsou docela těžko sehnatelné, mají je jen v Tescu a občas je seženu v Bille. Občas je nahrazuji vločkami z Lidlu. Vyzkoušela jsem mnoho značek vloček, tyto se krásně nasáknou a jsou měkké. Kolikrát se mi stalo, že vločky jiných značek byly tvrdé a to i když vločky jsou pomleté skoro na hrubou mouku :) A kaše z tvrdých vloček je hnus a to ji vařím pomalu. Základní směs z vloček, oříšků a kokosu pomelu v mixéru na jemnou směs. Vždy dělám z celého pytlíku vloček a přiměřeně kokos a oříšky. Nějak to nevážím. Směs skladuji ve sklenici. Nečekejte prosím, že napíšu přesný recept kolik čeho. Já sama to beru odhadem. Doma mám stálý hrneček ve kterém vařím kaši a vím, že když jenom pro sebe dělám kaši, tak do půlky dám mléko a když i pro bráchu, tak musí být celý plný. Do sojového nebo kravského mléka (já dávám půl a půl) přidám obvykle chia semínka a pak dle chuti např. perníkové koření, skořici, čtvereček hořké čokolády, kokos. Když je mléko vlahé přidám směs na kaši, zase přiměřeně, nevážím. Když je dlouho ta směs řídká, tak trošku přidám a za stálého míchání než zhoustne vařím. Poté naliji do misek a zdobím zase podle chuti nebo co dům dal. Nejčastěji arašídovým máslem, topingem, ovocem, medem, semínky slunečnice, dýně apod. Nehledejte v tom žádnou vědu. :)
 
 

1 komentář:

  1. Já jsem si ovesným kaším nikdy moc cestu nenašla. Ani nějak nevím proč. No, asi to není nic pro mě. Jako vitamíny do sebe dostanu jinak. Třeba přes liposomální vitamín C nebo prostě něco takové. A namísto toho si dám prostě něco klasičtějšího. To raději klasický ovocný salát. To mi přijde jako lepší varianta. :)

    OdpovědětVymazat